Jalan Jalan Cari Mancis 2

Imbasan


Usai melompat dan terkinja di tepi tebing Etretat, aku , Joe, Jam dan Bul mula bergerak ke Novotel Hotel di Rennes. Rennes dan Brest jaraknya dalam 2 jam setengah. Kira lepaslah 2 marhalah.

Muka 6 Brest or Breast? 


Setibanya kami di kota dada ini, kami perlu mengikut tradisi mereka iaitu jalan mendada. "Men boobs! Men boobs!" Teriak gadis gadis kota sewaktu kami berjalan megah dengan payu di dada. Kau mampu? Eh terpesong sekejap ceritanya. Kebetulan, waktu kami tiba di sana, ada festival. Perancis memang negara yang kaya dengan festival di setiap daerah dan di Brest, ada festival kapal atau nama penuhnya "Fete maritime internationale- Les Tonnerres de Brest" . Maksudnya, Festival Kapal.


Brest adalah kota pelabuhan. Harap maklum. 

Muka 7 Kopi Kapal ApiDisana kami boleh naik setiap kapal. Semua jenis kapal ada kecuali Karpal Singh. Menariknya disini, selain kapal, ada juga beberapa booth di buka untuk memperkenalkan budaya masing-masing. Tetapi sebelum itu, aku sempat juga mencuba makan tiram mentah. Sedap dan lazat. Kata orang, makan tiram mentah ini, kuat tenaga batin. Seems legit. 


"Ya penonton Jalan-Jalan Cari Makan di rumah, tiram ini dimakan begitu saja, mentah, bahkan mereka ternak di depan mata saya saja. Mereka ambil dan bagi kami makan begitu saja. Dengan roti dan butter. Mari kita sama-sama rasa....*slurrppp* aahh. *slurpp* aahhh. Ha rasa dia.. *slurpp* manis-manis dan enak. Bagi mereka yang tidak pernah rasa atau tidak berkesempatan , anda bolehlah teguk Sos Tiram Adabi yang ada didalam peti ais dekat rumah tu sekarang ya. Anda tengok sajalah saya makan. Hah, itulah motif cerita ini. Sekian saja, saya Maripaan Tunku Sabri, Jalan Jalan Cari Makan"

Muka 8 Indon di Brest?Ha, mereka juga ada buka booth disini bagi mempromosikan budaya negaranya. Bagus juga, siap ada gamelan. Aku baru saja ingin mencuba ketuk-ketuk bonang, tapi sebabkan ramai orang yang ingin mencuba, aku sorokkan saja bakat ketuk Kenung yang aku pelajari sejak dari azali lagi. Kalau tidak, pasti lagu Tokyo Drift berkumandang. Teng Teng Teng, tenek Teng Teng Teng. Tidaklah dapat aku pasti melodinya bagaimana bila ditaip begini. Kau orang pandai-pandailah bunyikannya.

Selepas ini kami ke mana?


Kami menginap di Niort berdekatan dengan La Rochelle dan bawah sikit dari Nantes. Disini kami menginap di Kyriad Hotel. Ya, kami memang berjimat, tapi hotel berbintang-bintang mereka di sana murah. Paling tidak, satu malam cuma 20-30 Euro saja atau diconvertkan, adalah dalam 5-7 Kebab. Ya, Kebab bukan currency.

Jadi kami tidur dulu. Nanti cerita kita sambung di padang pasir.! 

This entry was posted on Sunday, January 20, 2013. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response.

4 Responses to “Jalan Jalan Cari Mancis 2”